In Nederland verwisselen steeds meer mensen ‘s winters hun zomerbanden in voor winterbanden. Veel mensen zitten echter met twee vragen: Wanneer moet ik ze verwisselen? En waar sla ik de banden op? In dit artikel beantwoorden we die vragen.
Wanneer je banden te verwisselen
Er zijn uiteraard twee momenten waarop je je banden moet verwisselen: Wanneer het weer slechter wordt en de kans op winters weer groot is en wanneer het weer weer beter wordt en de kans op winters weer erg klein is. Maar niemand weet precies wanneer die momenten daar zijn, dus hoe weet je dan wanneer het een goede tijd is om je banden te verwisselen?
Wissel van winterbanden naar zomerbanden
Een vuistregel is dat je je winterbanden kunt vervangen voor zomerbanden wanneer de wintertijd over is, dus vanaf 21 maart. Toch hebben we begin april ook nog wel eens last van sneeuw en/of gladheid. Kijk daarom eind maart de 14 daagse weersvoorspelling na. Zijn de voorspellingen gunstig, dan kun je rustig je banden verwisselen. Wacht anders even begin april af en ga dan over op zomerbanden.
Wissel van zomerbanden naar winterbanden
Een dergelijke vuistregel geldt ook voor het verwisselen van je zomerbanden naar winterbanden: wanneer de herfsttijd over gaan in wintertijd (21 december) kun je overgaan op winterbanden. Maar iedereen weet dat we in november al winterse weersomstandigheden kunnen hebben in Nederland. Het lijkt me daarom een beter idee om al halverwege november de overstap te maken naar winterbanden, mits de temperaturen gemiddeld al beneden de 10 graden zijn. Ga je vroeg in het jaar op wintersport? Uiteraard moet je daar dan de bandenwissel op aanpassen.
Waar je banden op te slaan?
Heb je een garage die groot genoeg is, of bijvoorbeeld een schuur met ruimte voor 2 of 4 banden (afhankelijk van of je 2 of 4 banden verwisselt)? Dan kun je ze het beste thuis opslaan, aangezien het het makkelijkst en het voordeligst is. Heb je er geen ruimte voor, dan kun je ze laten opslaan in een garage. Over het algemeen zijn de opgeslagen banden verzekerd tegen brand en verlies door diefstal.