Overweeg je de overstap naar een elektrische auto?

peugeot-private-lease

Je bent niet de enige als je overweegt op een elektrische auto over te stappen. Elektrische auto’s zijn het laatste jaar in verkoop en beschikbaarheid toegenomen, ondanks het feit dat normale verbrandingsmotoren nog steeds het grootste deel van de markt voor hun rekening nemen.

Er is veel om over na te denken, maar het is waarschijnlijk niet zo moeilijk als je denkt.

Het vaakst genoemde nadeel van elektrische auto’s is hun waargenomen actieradius

Zelfs de meest eenvoudige benzine-automobiel zal zonder twijfel een grotere actieradius hebben dan de meeste elektrische auto’s. Je moet je hierdoor echter niet laten afschrikken als het op actieradius aankomt.

Denk eens na over het gebruik van je auto in de afgelopen zes maanden. Hoe vaak heb je op één dag meer dan 300 kilometer afgelegd? Tenzij je veel kilometers maakt op de snelweg, zal de actieradius van de meeste elektrische auto’s waarschijnlijk voldoende zijn voor je dagelijkse of zelfs wekelijkse woon-werkverkeer.

Thuis opladen en openbaar opladen zijn beide goede opties

Als je thuis niet kunt opladen omdat je geen veilige plaats hebt om je voertuig van de weg te houden, is openbaar opladen een optie. En als je op straat parkeert en thuis niet kunt opladen, zul je wat zorgvuldiger moeten plannen wanneer en hoe je je voertuig zult opladen. In verschillende regio’s worden mogelijkheden voor opladen op straat ingevoerd. Ook een groeiend aantal bedrijven maakt inmiddels gebruik van elektrische oplaadstations: of je nu een Tesla Model 3 rijdt, of een Peugeot e-208 private lease, er zijn genoeg mogelijkheden om de auto op te laden. 

De actieradius van elektrische auto’s wordt steeds groter

Zodat de meeste bestuurders hun voertuig regelmatig kunnen gebruiken zonder te hoeven stoppen om op te laden. Afhankelijk van het model heeft de huidige generatie elektrische voertuigen een actieradius van 300 tot 500 kilometer. Je hoeft niet bang te zijn dat je je bestemming niet zult kunnen bereiken, want de oplaadnetwerken nemen voortdurend toe en de oplaadtechnologie wordt steeds beter.

De ultieme rijervaring

Elektrische auto’s geven alle inzittenden een heel andere ervaring, namelijk stil en aangenaam. Bovendien is de elektrische motor vaak krachtiger dan de verbrandingsmotor van een vergelijkbare auto, en al dat vermogen is in één keer toegankelijk, wat een echt dynamische rijervaring oplevert.

Je hoeft ook niet te schakelen omdat alle elektrische voertuigen geautomatiseerd zijn. Elektrische auto’s zijn ook beduidend stiller, wat resulteert in minder stress bij de bestuurder. Elektrisch vervoer ontwikkelt zich snel. Er zijn steeds meer elektrische auto’s beschikbaar en het aantal oplaadpunten neemt snel toe.

Elektrische voertuigen en hun milieuvriendelijkheid

Het idee dat er een enorme chemische batterij in zit die zeldzame aardelementen gebruikt, is een van de meest besproken aspecten van elektrische auto’s. Inderdaad, het grootste deel van de koolstofimpact van een elektrische auto vindt plaats voordat de auto bij je thuis afgeleverd wordt.

Echter is luchtvervuiling door uitlaatgassen en remstof een enorm probleem in stadscentra en op drukke wegen. Elektrische auto’s hebben geen uitlaatgassen en gebruiken de remmen veel minder vaak dankzij regeneratief remmen, dat de motor gebruikt in plaats van wrijvingsremmen om de auto af te remmen.

Martin
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl