Hoe kan je het best jouw bestelauto verzekeren?

bestelauto

Het spreekt voor zich dat ook de bestelauto in Nederland onder de noemer valt van de gemotoriseerde voertuigen. Op het ogenblik dat je van plan bent om je met je bestelauto op de openbare weg te begeven dien je er dan ook rekening mee te houden dat deze altijd moet zijn verzekerd. Dat is uiteraard geen probleem, er zijn meer dan voldoende verzekeraars op de Nederlandse markt terug te vinden die het afsluiten van een bestelautoverzekering aanbieden. Dit gezegd hebbende is het zo dat een bestelauto verzekeren op heel wat verschillende manieren kan gebeuren. Voor heel wat mensen is het daarbij niet meteen duidelijk wat nu precies voor hun de beste keuze is. Is dat ook een vraag waar jij mee te kampen hebt? Dan brengen we daar graag verandering in middels de onderstaande informatie!

Verschil tussen een privé en een zakelijke bestelautoverzekering 

In eerste instantie is het voordat je op zoek gaat naar een geschikte bestelautoverzekering belangrijk om stil te blijven staan bij het karakter van je bestelauto. We maken namelijk in de praktijk een onderscheid tussen een privé en een zakelijke verzekering voor bestelauto’s. In het eerste geval spreekt het voor zich dat de auto enkel en alleen mag worden ingezet voor persoonlijk gebruik. Met andere woorden, indien de bestelauto ook voor zakelijke doeleinden wordt ingezet zal schade tijdens het uitvoeren van dergelijke ritten niet worden gedekt. 

Veel mensen houden met bovenstaande geen of maar weinig rekening en lopen daardoor tegen de lamp. Voor heel wat mensen geldt namelijk nog altijd dat ze bij hun bestelauto verzekeren alle mogelijke soorten ritten mogen uitvoeren. Dat is niet helemaal juist. Voor zakelijke ritten moet er altijd een zakelijke bestelautoverzekering worden afgesloten. Ben je van plan om de bestelauto enkel en alleen voor privé redenen te gebruiken? Dan spreekt het voor zich dat uitsluitend een privé polis afsluiten in de praktijk voldoende is. 

Verschillende mogelijkheden voor je bestelauto verzekeren 

Het verzekeren van een gemotoriseerd voertuig is in Nederland mogelijk op tal van verschillende manieren. We maken in de basis een onderscheid tussen drie verschillende soorten bestelautoverzekeringen. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  1. De WA-verzekering; 
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering, ook wel de allrisk genoemd; 

Je bestelauto verzekeren middels de WA-verzekering betekent in de praktijk dat je genoegen neemt met enkel en alleen de wettelijk verplichte verzekering. Dit kan echter ook gewoon voldoende zijn. Lang niet voor alle bestelauto’s geldt namelijk dat ze nood hebben aan een meer uitgebreide verzekering. Misschien leg jij bijvoorbeeld gewoon maar weinig kilometers af, of misschien heb je een goedkope tweedehandse bestelauto aangekocht. In deze beide gevallen kan je bestelauto verzekeren met een WA-verzekering wellicht de beste keuze zijn.

De beperkt cascoverzekering afsluiten voor je bestelauto 

Ondanks het feit dat de WA-verzekering afsluiten dus wettelijk gezien voldoende is voor een bestelauto is het zo zo dat deze verzekering niet zomaar voor iedereen voldoende zal zijn. Dat hoeft ook niet. Een tweede type verzekering waarvoor je kan kiezen is de zogenaamde beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat je kan rekenen op deze dekkingen: 

  1. Brand- en waterschade; 
  2. Schade als gevolg van een inbraak of diefstal; 
  3. Schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier; 
  4. Glasschade bijvoorbeeld ruitbreuk; 

De bovenstaande dekkingen kunnen reeds heel wat vervelende financiële gevolgen voorkomen. Je bestelauto verzekeren op deze manier zorgt er in de praktijk in ieder geval voor dat je kiest voor de gulden middenweg. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de torenhoge premie van de allrisk verzekering, maar je kan toch rekenen op verschillende vormen van schade die aan je eigen bestelauto worden gedekt. Het overwegen van deze verzekering is dan ook zeker en vast meer dan de moeite waard. 

Wanneer de volledige cascoverzekering afsluiten?

Je bestelauto verzekeren met behulp van de meest uitgebreide verzekering betekent dat je zal kiezen voor het afsluiten van de volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk. Bij dit type van verzekering kan je rekenen op alle dekkingen uit de andere verzekeringen, maar dan wel aangevuld met zelf veroorzaakte schade. Je bestelauto verzekeren op deze manier zorgt ervoor dat je dus op de meest optimale dekkingen kan rekenen. Dit is een zeer interessante verzekering voor mensen die bijvoorbeeld een erg dure bestelauto hebben aangekocht en voor zij die jaarlijks heel wat kilometers afleggen. Kan jij je in die situatie vinden? Dan zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor de allrisk voor jou wellicht al snel zal zijn gemaakt. 

Goedkoop je bestelauto verzekeren met deze tips

Het spreekt voor zich dat er voor je bestelauto verzekeren in de praktijk altijd een bepaalde kostprijs zal worden aangerekend. De kosten die je voor het afsluiten van deze verzekering moet betalen zijn altijd gebaseerd op de dekkingen waar je nood aan hebt. Des te uitgebreider met andere woorden de bestelautoverzekering, des te hoger ook de kosten zullen komen te liggen die moeten worden betaald. Dit gezegd hebbende is het altijd zo dat er gelukkig ook mogelijkheden bestaan om de kostprijs van je bestelautoverzekering te drukken. Enkele tips waar je op dit vlak rekening mee kan houden zijn dan ook de volgende: 

  1. Denk goed na over de best passende verzekering voor jouw bestelauto; 
  2. Sta even stil bij het eigen risico dat van toepassing is; 
  3. Voer altijd een vergelijking uit tussen de verschillende bestelautoverzekeringen; 

In het bijzonder deze laatste tip is zeer belangrijk bij een bestelauto verzekeren. Het is namelijk zo dat de prijs niet alleen sterk kan verschillen afhankelijk van het soort bestelautoverzekering, ook de verzekeraar oefent hier een niet onbelangrijke invloed op uit. 

Het vergelijken van de verschillende mogelijkheden op de markt voordat je overgaat tot een bestelauto verzekeren is in de praktijk dus altijd een interessante keuze. Dit overigens ook niet alleen maar omwille van financiële redenen. Enkel en alleen op deze manier zal je namelijk een goede indruk krijgen van de verschillende mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden met betrekking tot een bestelauto verzekeren. Verzeker jezelf op die manier dus in de praktijk steeds van de meest interessante verzekering voor jouw bestelauto.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl