Wat te doen bij autoschade?

Wat te doen bij autoschade?

Autoschade is heel vervelend. Bijvoorbeeld als je met steenslag te maken hebt of nog erger, als je auto een flinke deuk heeft opgelopen tijdens een botsing. Heb je autoschade geleden dan is het in elk geval belangrijk dat je weet wat je moet doen. Er zijn wat dat betreft verschillende soorten schades te onderscheiden, namelijk enkelzijdige schade en tweezijdige schade. Bij enkelzijdige schade ben je de enige betrokken partij, zoals wanneer je bij het inparkeren tegen een paaltje rijdt. Bij tweezijdige schade is er een ander bij betrokken, zoals tijdens een botsing met een fiets of andere auto.

Enkelzijdige autoschade claimen

Heb je de autoschade zelf veroorzaakt? Deze schade is bij je verzekeraar te claimen als je een allrisk autoverzekering hebt. Deze verzekering biedt namelijk dekking voor schade aan de auto die door eigen toedoen ontstaan is. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar. Je kunt bovendien afhankelijk van het schadebedrag overwegen om de autoschade niet te claimen. Na het claimen van schade krijg je namelijk te maken met een lagere no-claimkorting. Bereken dus eerst wat in je situatie voordeliger is.

Stappenplan bij tweezijdige autoschade

Bij tweezijdige autoschade is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Is er sprake van een botsing? Dat is schrikken, maar houd je hoofd erbij, want er moeten zaken geregeld worden. Maak bijvoorbeeld foto’s van de situatie, noteer het kenteken en vul het schadeformulier in. 

Het is tegenwoordig gemakkelijk om 24/7 online melding te doen van autoschade via de app van je autoverzekeraar. De gegevens die je invoert, vormen voor de verzekeraar de basis om de schade in te schatten. Je kunt de autoschade daarnaast telefonisch doorgeven. Als je verzekerd bent voor de opgegeven schade dan zoekt de verzekeraar naar de beste oplossing. Het is bijvoorbeeld een optie dat de verzekeraar zorgt voor schadeherstel of dat je een schadevergoeding krijgt uitbetaald.

  • Foto’s maken
  • Kenteken noteren
  • Schadeformulier invullen
  • Schade melden via app of telefonisch
  • Schadevergoeding of schadeherstel

Autoschade repareren bij aangesloten schadeherstelbedrijf

De gemakkelijkste manier om verzekerde autoschade te laten herstellen, is door de reparatie bij een schadehersteller te laten doen die bij de verzekeraar is aangesloten. Iedere autoverzekeraar heeft de beschikking over een groot netwerk aan bedrijven voor schadeherstel aan een auto. Er zit er dan ook altijd wel een bij je in de buurt. Bovendien profiteer je dan vaak van extra voordelen. 

In de periode dat je zonder auto zit, is het bijvoorbeeld handig dat je over vervangend vervoer beschikt. Dit is doorgaans een optie als je de schade laat herstellen door een bij de verzekeraar aangesloten schadeherstelbedrijf. Verder is er het voordeel dat je garantie krijgt op de uitgevoerde herstelwerkzaamheden. Ook krijg je de zekerheid dat de reparatie en het herstel met originele onderdelen wordt uitgevoerd. 

Zo is er eveneens een voordeel dat het vaak niet nodig is om een expertonderzoek te laten uitvoeren. Het is verder mogelijk om de autoschade te laten herstellen bij een aangesloten merkdealer. Dit biedt weer als voordeel dat je de auto ook gereinigd terugontvangt en van de merkdealer een garantiebewijs ontvangt. Kijk altijd even de voorwaarden van je verzekeraar na om te zien welke voordelen op jouw situatie van toepassing zijn. 

Zelf garagebedrijf kiezen

Heb je een vaste autogarage waar je reparaties laat uitvoeren, maar is deze niet bij je verzekeraar aangesloten als schadeherstelbedrijf? Dan is het toch mogelijk om de autoschade op je vertrouwde adres te laten herstellen. Geef dit bij de schademelding dan direct aan. Het kan zijn dat er dan bijvoorbeeld eerst een expertonderzoek uitgevoerd moet worden om de autoschade te beoordelen. Je krijgt dan eveneens te horen op welke manier de schade van het herstel van je auto door de verzekeraar wordt vergoed.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl