Zakelijk leasen: waar moet ik op letten?

Misschien ben je geïnteresseerd in het leasen van een auto. Deze vorm van een auto financieren is erg populair. Het is echter niet altijd duidelijk wat de verschillen zijn met het kopen van een auto. En wat zijn de belangrijkste aspecten om in de gaten te houden bij zakelijk het leasen van een auto? We zetten een aantal belangrijke zaken op een rij.

Waarom zakelijk leasen?

Het leasen van een auto heeft een aantal voordelen en nadelen. Je hoeft in sommige gevallen niet naar onderhoud om te kijken en kunt gemakkelijk van de auto af. Je hoeft verder ook geen grote spaarrekening te hebben voor de aanschaf van een nieuwe auto, maar kunt voor een klein bedrag per maand alsnog in een representatieve auto rijden. Zeker met een kleine zaak of als zzp’er voor wie een auto onmisbaar is, is dit ideaal. Een nadeel van zakelijk leasen is dat je echter wel fiscale bijtelling betaalt. Daarnaast is het als eigenaar mogelijk om de reiskosten te declareren.

tesla-model-3
In 2020 was de Tesla Model 3 de populairste leaseauto (bron: Athlon.com)

Vormen van zakelijk leasen

Als je geïnteresseerd bent in het zakelijk leasen van een auto heb je verschillende mogelijkheden. Overweeg een operational lease, of kies een financial lease auto.

Operational lease

Bij een operational lease betaal je een vast bedrag per maand om in de auto te rijden. Hierbij zijn alle kosten, met uitzondering van brandstof, inbegrepen. De leasemaatschappij blijft echter wel de eigenaar – in feite huur je dus van de maatschappij. Je kunt bij operational lease kiezen tussen full operational lease en netto operational lease. Bij een full operational lease zijn alle kosten die je rondom je auto maakt opgenomen in het contract, denk bijvoorbeeld aan onderhoud, reparatie en verzekeringen. Bij een netto operational lease ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van deze zaken.

Financial lease

Financial leasen houdt in dat de auto in feite jouw eigendom wordt. Na de aanschaf van de auto betaal je het aankoopbedrag in termijnen terug. Na het afbetalen van het volledige aankoopbedrag ben je ook de juridische eigenaar van de auto. Het voordeel van deze vorm van leasen is dat je dus wel de eigenaar van een auto bent, maar niet in één keer een groot bedrag hoeft op te hoesten.

Wat is het meest geschikt voor mij?

Maak de balans op voordat je besluit om zakelijk te leasen. Hoeveel kilometers maak je per jaar? Zakelijk leasen is handig en efficiënt, maar afhankelijk van jouw situatie kan het ook duurder uitpakken. Zoals je ziet zijn er meerdere mogelijkheden om zakelijk een auto te leasen. Operational lease is erg geschikt voor grote bedrijven, omdat de leasemaatschappij in de meeste gevallen de zaken rondom de auto regelt. Voor zzp’ers die het erg druk hebben, is dit ook een goede optie. Alles wordt geregeld en je hoeft je zelf niet meer druk te maken over het onderhoud van de auto. Als je liever zelf het onderhoud in handen hebt, is financial lease een betere optie voor jou. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor de randzaken, maar hoef je alsnog niet diep in de buidel te tasten.

Martin
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl