Zo bespaar je op de kosten van een auto

kosten-besparen-auto

De sterk opgelopen brandstofprijzen in de afgelopen twaalf maanden maken dat een eigen auto best duur kan zijn. Naast de kosten voor benzine of diesel, ben je geld kwijt aan de autoverzekering, de wegenbelasting en het periodieke onderhoud aan het voertuig. Daar komt de afschrijving op het voertuig nog bij. Er zijn gelukkig verschillende manieren om de kosten te verlagen. Enerzijds door bijvoorbeeld autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars te vergelijken, anderzijds door je rijstijl aan te passen. In dit artikel zetten we een aantal praktische tips voor je op een rijtje. 

Online de goedkoopste autoverzekering zoeken 

De premie van een autoverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars hoef je niet handmatig te doen. Het zou veel tijd kosten! Gebruik er een handige online vergelijkingstool voor. Op basis van de gegevens die je vooraf met zo’n tool deelt, bepaalt deze welke autoverzekering het goedkoopst is. Denk vooraf alvast na over de gewenste dekking. Kies je voor een voordelige WA-verzekering, of ga je voor een verzekering met de meest uitgebreide dekking? Dat laatste resulteert in een hoge premie. 

Tip: kijk ook nog eens kritisch naar de aanvullende verzekeringen die je in het verleden wellicht afgesloten hebt. Is een inzittendenverzekering nodig? 

Bespaar brandstof door je rijstijl aan te passen 

Aanpassingen aan je rijstijl kunnen leiden tot een forse besparing in je brandstofverbruik. Zorg bijvoorbeeld voor een zo constant mogelijke snelheid onderweg. Het voortdurend optrekken en weer afremmen resulteert in een onnodig hoog verbruik. In plaats van actief remmen, is het laten uitrollen van je auto een slim alternatief. Laat je gaspedaal ruim voor een stoplicht of bijvoorbeeld rotonde los. Niet alleen is het zaak een constante snelheid aan te houden; zorg ook dat je snelheid tussen de 70 en 90 kilometer per uur ligt. Bij deze snelheid rijden de meeste auto’s het zuinigst. Op de snelweg zal je geen 70 kilometer per uur rijden; kies hier voor een snelheid van 100 in plaats van 120 of 130 kilometer per uur. 

Controleer de bandenspanning van je auto 

Een derde manier om geld te besparen is het regelmatig onderhouden van je auto. Dit betekent niet dat je steeds naar de garage hoeft; een deel van het onderhoud voer je zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de bandenspanning. Het aanhouden van de juiste bandenspanning helpt je de weerstand te beperken en daarmee het brandstofverbruik te verlagen. Pas op met een te hoge bandenspanning: het heeft een negatieve impact op de grip die je op het wegdek hebt.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl