Autoverzekering

Een autoverzekering behelst meestal een of meerdere dekkingen op schade aan of veroorzaakt door de eigen auto te verzekeren. Een WA autoverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland. De reguliere onderverdeling van een autoverzekering bestaat uit:

• Aansprakelijkheidsdekking (verplicht)
• Beperkt casco dekking
• Volledig casco dekking.

De bovenstaande dekkingen kunnen aangevuld worden met additionele verzekeringen zoals rechtsbijstand dekking, ongevallen inzittenden en schade inzittenden.

Autoverzekering blog

Cascodekking

In het volgende zullen de verschillende cascodekkingen worden toegelicht aangaande voorwaarden en voorbeelden.

De beperkte cascodekking kan als aanvulling worden afgesloten op uw WA-dekking. De dekking bevat de volgende aspecten en situaties:

• Brand, explosie, blikseminslag;
• Diefstal;
• Ruitschade;
• Storm, overstroming, andere natuurrampen;
• Botsing met loslopende dieren of overstekend wild;
• Vandalisme;
• Luchtvaartuigen en daaruit gevallen voorwerpen;
• Transport per boot of trein met uitzondering van krassen, schrammen en lakschade;
• Vervoer van gewonden;
• Kosten van bewaking, berging en vervoer.

Volledig cascodekking omvat:

• De bij beperkt casco gedekte schades;
• Schade door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken, te water raken;
• Enig ander van buiten komend onheil.

Verder is de hoogte van uw basispremie voor uw cascoverzekering afhankelijk van de oorspronkelijke nieuwwaarde van uw auto. Dus de hoogte van uw premie hangt af van uw auto nieuwwaarde.

Autoverzekeringen vergelijken en besparen

Shoppen voor een autoverzekering levert tot honderden euro’s voordeel op per jaar. De NMa heeft voor verschillende gezinssituaties berekend hoeveel iemand kan besparen op een autoverzekering door te vergelijken en over te stappen.

De gemiddelde besparing is 121 euro per jaar. De maximale besparing is zelfs 336 euro. Door de opkomst van internetverzekeraars zijn autoverzekeringen veel goedkoper geworden. Zeker als je al langer bij een autoverzekeraar zit loont het de moeite om over te stappen.

Basisdekking autoverzekering kiezen

Voordat je autoverzekeringen gaat vergelijken is het nuttig om te bepalen welke basisdekking je nodig hebt. De meeste auto’s worden de eerste vijf jaar allrisk verzekerd. Dit is de meest complete dekking, maar daardoor ook het duurst. Je autoverzekering vergelijken loot zeker de moeite

Na vijf jaar laten veel automobilisten de dekking voor aanrijdingschade aan de eigen auto vallen en kiezen voor beperkt casco. Deze dekking is zo’n 30% goedkoper. Met beperkt casco verzeker je nog wel andere schades aan de eigen auto, zoals diefstal en ruitschade.

Als de auto weinig restwaarde meer heeft kun je kiezen voor een WA autoverzekering. Daarmee verzeker je alleen wettelijke aansprakelijkheid, maar geen schades aan de eigen auto meer. De meesten kiezen na 8 of 10 jaar voor deze dekking.

Waar op letten bij autoverzekeringen vergelijken

Bij een WA verzekering is een prijsvergelijking het handigst, omdat de dekking wettelijk wordt voorgeschreven. Maar bij allrisk autoverzekeringen zijn de verschillen in dekking groot. Kiezen voor de laagste premie kan dan ook later tot extra hoge kosten leiden.

De belangrijkste dekkingen zijn de nieuwwaarde en occasionwaarde regelingen. Deze regeling bepaalt hoe lang en hoeveel je krijgt uitgekeerd bij total loss of diefstal van de auto. De beste autoverzekeringen bieden een aanschafwaardegarantie van 3 jaar. Dit betekent dat tot 3 jaar na de aankoop het aanschafbedrag wordt vergoed bij totaal verlies van de auto in plaats van de dagwaarde.

Kies je voor de goedkoopste autoverzekering dan krijg je meestal een nieuwwaardegarantie van 1 jaar en geen occasionwaarde garantie. Dat betekent dat je bij schade tot duizenden euro’s minder krijgt uitgekeerd. Met onze autoverzekering vergelijking zie je direct welke autoverzekeringen als beste uit de tests komen en welke dekkingen zij bieden. Een no-claimbeschermer is ook populair, maar wordt lang niet door iedere autoverzekering aangeboden.

Kortingen en bespaartips

Als je schadevrije jaren opbouwt, krijg je tot 80% no-claim korting. Het is dan ook vaak voordeliger om kleine schades zelf te betalen, dan deze te claimen. Je krijgt soms ook korting als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Beide gezinsauto’s op één polis is ook voordelig, omdat je dan vaak de hoogste no-claim korting krijgt voor beide auto’s. Zo zijn er tientallen bespaartips waarmee je veel geld kunt besparen om onder meer verzekeringen, reizen en de auto.