Winterbanden in Europa, verplicht of niet?

winterbanden-europa

In Nederland is het gebruik van winterbanden nog niet verplicht. In diverse Europese landen echter wel. Vooral in landen waar gewintersport wordt is de kans groot dat je verplicht bent om ’s winters de winterbanden onder je auto te hebben. En eerlijk gezegd: daar moet je ook niet zonder willen…  Maar hoe zit het nu precies in de Europese landen?

Nederland & België

In Nederland zijn winterbanden dus niet verplicht. De reden hiervoor is dat volgens het ministerie van Milieu en Infrastructuur de winters niet streng genoeg zijn. In België zijn winterbanden ook nog niet verplicht. Sterker nog:  In België is het verboden om tussen 1 april tot en met 30 oktober met winterbanden te rijden met een lagere snelheidsindex dan de maximum snelheid van het voertuig!

Duitsland en Oostenrijk

Duitsland heeft het gebruik van winterbanden wel verplicht gesteld sinds 2010. Rij je in Duitsland tijdens winterse omstandigheden en heb je geen winterbanden onder je auto? Dan kan je dat € 40 kosten. Ook met all season banden! Voor Oostenrijk geldt dat je bij winterse omstandigheden winterbanden met minimaal 4 millimeter profiel moet hebben.

Frankrijk, Italië, Tsjechië

In Frankrijk,  Italië en Tsjechië  zijn zijn winterbanden alleen verplicht als er een bord langs de kant van de weg dit aangeeft. Het is echter wel aan te raden om in de wintermaanden te rijden met winterbanden, aangezien ook de wegen waar geen borden staan uiteraard onverwacht toch glad kunnen zijn.

Martin
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl