Voordelen en nadelen eigen risico autoverzekering

voordelen-nadelen-eigen-risico-autoverzekering

De voordelen van het eigen risico.

Het afsluiten van een autoverzekering met een eigen risico heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. We zullen hieronder een beknopt overzicht geven van een aantal voordelen.  Wanneer u een autoverzekering afsluit, kunt u meestal kiezen hoe uitgebreid deze verzekering moet zijn. Meestal krijgt u tijdens het afsluiten de mogelijkheid zelf een bedrag voor het eigen risico in te stellen. Door deze mogelijkheid krijgt u twee keuzes.

Een van die keuzes is dat u geen eigen risico hoeft te betalen. Dit heeft het gevolg dat de premie maandelijks iets hoger uitvalt. Optie twee, u betaalt een klein gedeelte eigen risico. Zo houdt u de premie redelijk goedkoop, maar wanneer u een ongelukje heeft, zal u het eigen risico bedrag eerst zelf moeten betalen voordat de verzekering iets dekt of uitkeert. Optie drie, u betaalt een groot eigen risico. Door het eigen risico hoog te houden, is de premie van uw verzekering erg laag, maar u moet wel een fors bedrag zelf betalen wanneer u schade veroorzaakt, waarvan u de schuldige bent.

De Nadelen van het eigen risico.

Het nadeel van het instellen van een eigen risico, is eigenlijk al hierboven toegelicht. Hoe hoger het bedrag voor eigen risico is, des te meer u zelf moet betalen in geval van schade door uw schuld. Het bijkomende nadeel hiervan is dat de verzekering dus pas uitkeert, wanneer u kunt aantonen dat u het eigen risico zelf betaald heeft. U zult dus met behulp van een bonnetje, ticket of rekeningafschrift van de bank moeten aantonen dat u dit bedrag heeft betaald. Wanneer u dit niet heeft, of niet kunt aantonen bent u dus genoodzaakt de schade zelf te vergoeden.

Wanneer u dus een lage premie wilt, maar toch geen hoog eigen risico, kunt u het beste de middenweg nemen en voor het bedrag van 150 euro eigen risico kiezen. Dit is standaard ingesteld bij de meeste verzekeraars. Het blijft wel nog een nadeel dat u deze zelf eerst moet betalen, maar het heeft als klein voordeel dat u maandelijkse premie een stuk lager blijft. Het nadeel waar veel mensen achteraf pas achter komen, is dat de korting voor een premie met een laag eigen risico niet veel scheelt met een hoog eigen risico. U krijgt dus een relatief hoge premie, met alsnog een eigen risico. Iets waar veel mensen niet op hadden gerekend.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl