Voor- en nadelen van tweedehandswagens

voor-nadelen-tweedehandswagen

Een nieuwe auto kopen is een serieuze kost die hoogstwaarschijnlijk altijd ongelegen komt. Gelukkig zijn er verschillende andere opties zoals een stockwagen of een tweedehandswagen. Een tweedehandswagen is vandaag de dag erg populair, maar heeft zowel voor- als nadelen. 

Wat zijn de voordelen van tweedehandswagens?

Een tweedehandswagen, zowel een Audi tweedehands, bijvoorbeeld, als een tweedehandsauto van een ander automerk, is altijd goedkoper dan een nieuwe wagen. Afhankelijk van de ouderdom van het voertuig, kan je soms wel tot de helft besparen op de aankoopprijs. Daarnaast heb je bij de aankoop van een tweedehandswagen ook meer mogelijkheden tot onderhandelen. De kans is namelijk groot dat de eigenaar of de dealer de wagen immers zo snel mogelijk wil verkopen. 

Doordat de prijs lager ligt, moet er minder een beroep gedaan worden op een lening. Wanneer je een nieuwe wagen wil kopen, moet je vaak een lening aangaan waardoor er ook rente moet betaald worden. Hierdoor is je nieuwe wagen nog duurder. 

Net als de aankoopprijs is ook de verzekering van een tweedehandswagen meestal goedkoper. Dit komt omdat er vaak niet wordt gekozen voor een all-risk verzekering, terwijl dit bij nieuwe wagens meestal wel het geval is. 

Bij de aankoop van een nieuwe wagen ben je verplicht om gedurende de fabrieksgarantie je onderhoud te laten uitvoeren bij de fabrikant van de wagen. Die producenten rekenen vaak meer aan dan garages die zich niet specialiseren in één merk. 

Een ander voordeel van een tweedehandswagen is dat deze meteen beschikbaar is. Bij een nieuwe wagen is er vaak een wachttijd van enkele maanden. 

Wat zijn de nadelen van tweedehandswagens?

Waar je bij tweedehandsauto’s, zoals een Volkswagen tweedehands genoegen moet nemen met de opties die op je wagen zitten, kan je bij nieuwe wagens zelf kiezen uit het volledige gamma van opties. Zo kan je dus je wagen samenstellen zoals jij het zelf wil. 

Daarnaast heb je ook meer zekerheid wanneer je een nieuwe wagen koopt. De eerste jaren heb je geen problemen of grote kosten. Is dit wel het geval, dan kan je je meestal beroepen op je garantie. Bovendien weet je ook bij wie je de auto koopt. Wanneer je een tweedehandswagen bij een particuliere gebruiker koopt, is het altijd afwachten of er geen verborgen gebreken aan de wagen zijn. Indien je toch graag een tweedehandswagen koopt, je aankoop doen bij een erkende dealer.  

Doordat de milieunormen voortdurend wijzigen, loop je bovendien het risico dat je met een tweedehandswagen in bepaalde steden of dorpen niet meer mag rijden, omdat ze te vervuilend zijn en zogenaamde lage-emissiezones niet  binnen mogen.

Een wagen kopen is een belangrijke aankoop, dus informeer je goed voor je een beslissing neemt.