Vervangend vervoer bij schade

Mocht uw auto na een ongeval bij de garage staan dan heeft u in sommige gevallen recht op ‘vervangend vervoer bij schade’. U krijgt dan een leenauto van de garage die u kunt gebruiken totdat uw eigen auto is gerepareerd. Met dit vervangende vervoer bij autoschade aan uw auto hoeft u zich gelukkig geen zorgen te maken over uw mobiliteit.

Wanneer heeft u recht op vervangend vervoer bij schade?

Vaak wordt vervangend vervoer bij schade alleen toegepast bij de zogenaamde All risk autoverzekering. In de meeste gevallen zijn er verschillende garages en schadeherstelbedrijven die zijn aangesloten bij de verschillende verzekeraars. Wanneer u uw auto laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, dan krijgt u een leenauto mee. FBTO Autoverzekering en Centraal Beheer Achmea Autoverzekering kennen een dergelijke regeling.

Wordt er een gelijkwaardige auto meegegeven?

Hier kunt u wel van uit gaan. Meestal krijgt u een auto die van dezelfde waarde en in dezelfde staat is als uw eigen auto. U zult er in ieder geval niet op achter uit gaan. U kunt de auto gebruiken  alsof het uw eigen auto is, totdat de reparatie is voldaan.

Zijn er extra kosten verbonden aan vervangend vervoer bij schade?

U kunt het vervangende vervoer tot een maximum aantal kilometers gratis gebruiken. Dit is om te voorkomen dat mensen de leenauto onnodig veel gaan gebruiken waardoor de auto in waarde daalt. In de meeste gevallen zult u de auto meekrijgen met een volle tank die u kunt oprijden. Een volgende tankbeurt komt vaak voor uw eigen rekening al zijn er verzekeraars die elke liter benzine en elke kilometer zullen vergoeden. Wist u trouwens dat u altijd een verbanddoos auto bij zich moet hebben?

Verhalen van de kosten van vervangend vervoer bij schade?

Indien u geen All risk verzekering heeft, zult u de kosten van het vervangende vervoer zelf moeten betalen. Mocht het zo zijn dat iemand anders u heeft aangereden buiten uw schuld om, dan kunt u naast de ‘normale’ schade, ook de kosten van het vervangende vervoer op de ander verhalen.